Lunch hour

Jobbade hemma idag och kunde unna mig att gå och träna vid lunch. Ibland är det ganska skönt att bara går dit och göra det man ska. Oftast är det ju så mycket folk och så många man vill prata och hänga med när man kliver in på Göta att saker och ting tar längre tid än det borde. Idag var jag där själv, med undantag från coacherna som tränade själva. Men trots det tog det nästa en och en halv timme för att få gjort både power-program och rehab.
 
Dagens pass:
  • Rodd 5 minuter
  • Rörlighet för överkropp
  • Pressar – 3×5 reps – 27 kilo
  • Pull ups programmering:
    • 5 minuter AMRAP strikta pull ups – 8 st med sprattel
    • 3×1 excentriska pull ups – hoppa upp 10 sekunder ner
  • Dips programmering:
    • 5×5 reps, smala armhävningar på knä
    • 3×8 triceps extentions på bänk – 10 kilo
  • Rehab:
    • 5×10 air squats
    • Gående höga knän, explosivt upp på tå
    • Step up med fråntryck på lådan med vänster ben, 3×10 reps
    • Vricka på foten med gummiband som motstånd 3×15 reps
    • Tåhävningar med inåtvrid av hälarna i toppläget 3×15 reps
    • Stretch, korta och långa vadmuskeln
Det är lite konstigt att köra vanliga gymövningar plötsligt. Triceps på bänk med hantel liksom. Det funkar väl kanske en kort period, men uscha vad tråkigt det är. Jag saknar olympiska lyft och tunga squats. Jajaja jag vet, det är bra att jag kan göra något iallafall. Men ibland räcker inte alltid det för att jag ska känna mig nöjd med ett träningspass.
 
 

Vegetarian Thursday

Det är viktigt att hoppa över köttet då och då, av många olika anledningar. Dessutom tycker jag att vegetarisk mat kan vara väldigt väldigt gott och ofta himla fräsch. Denna sallade bestämde jag mig för att servera tillsammans med halloumi. En dunderhit!
 
Kålsallad:
Rödkål (jag fick ta vitkål eftersom det inte fanns rödkål att få tag på någonstans just när jag ville) • fänkål • brysselkål • rödlök • avokado • apelsin • citronsaft • salt • mynta
 
Skiva rödkålen, fänkålen och rödlöken tunt • ta av dom yttre grönaste bladen på brysselkålen och skiva resten tunt • blanda allt i en skål • filléa apelsinen och tärna avokadon • lägg i skålen och pressa citron över • toppa med hackad mynta • servera till grillad halloumi • Grymt gott!
 
 

Veckans inspiration

Det är bara en vecka kvar på vår mat-utmaning. Och det är precis vad det är. En utmaning. Jag älsksar att testa mig själv och att bevisa för mig själv att jag faktiskt klarar saker jag bestämmer mig för. Det är inte svårare än så.
 
/ Bilder /

Fantastiska chips

Till min tacos now a days så gör jag dessa chips. Har misslyckats någon gång, men nu har jag nog kommit på hur man ska göra. Lätta att få ihop och goda som tusan till tacosen. Och man får den där crunchen som man kan sakna om man bara äter det som en sallad.
 
Majschips:
1½ deciliter majsmjöl • ½ deciliter krossade linfrön • ½ mosad banan • 2 matskedar smält kokosolja • Salt
 
Sätt ugnen på 175 grader • mixa alla ingredienser • låt stå kallt en stund • kavla degen tunt mellan två bakplåtspapper (ju tunnare desto krispigare) • ta bort översta bakplåtspappret och strö på lite flingsalt • in i ugnen i 10 minuter • vänd chipsen och in i ugnen igen i 5–10 minuter • jag lät sedan chipsen stå kvar i ugenen ett bra tag på eftervärmen, det ökar krispigheten något • ta ut och bryt i bitar • servera till tacosen
 
 

Gone girl

Det här var en sån där film som jag inte visste så mycket om. Den är baserad på en bok och folk tyckte det var en bra film. Den hamnar i thrillerkategorin. Och den var bra. Mycket bra. Jag älskar filmer med oväntade tvister och när man måste dra egna slutsatser. Den var ganska brutal i vissa lägen och lite obehaglig då och då. Men ändå så himla bra. Just see it.
 
/ Bild /
 

I forgot legday

Trots att jag är så himla inställd på att det kommer ta lång tid innan jag kör ben igen, så är det redan riktigt trist att bara köra överkropp. Med fokus på två övningar varje pass. Det känns som jag glömmer hälften. Jag blir inte trött. På onsdag planerar jag lite intervaller, måste ta ut mig på riktigt och känna att jag lever. Dagens pass blev iallafall mitt Power B-pass med bänk och rodd. Sakta men säkert kommer jag gå framåt här iallafall. Coolt den dagen jag skulle lyckas ta kroppsvikt i bänk.
 
Dagens pass:
  • Bike 5 minuter
  • Rörlighet för överkropp
  • Bänk press – 3×5 – 37 kilo
  • Barbell row – 3×5 – 27 kilo
  • Mage – 3 varv med:
    • 10 strikta knees to elbows
    • 20 russian twists – 6 kilo
  • Rehab:
    • Gående höga knän, explosivt upp på tå
    • Step up med fråntryck på lådan med vänster ben, 3×10 reps
    • Vricka på foten med gummiband som motstånd
    • Stretch, korta och långa vadmuskeln
Det är verkligen skönt att göra något, men jag känner mig inte riktigt sådär tillfredsställd när jag lämnar gymmet. Jag vill göra mer! Ta ut mig. Bli trött. Svettas. Hata det jag gör samtidigt som jag älskar det. Ni vet »den där« känslan.
 
 

Min träningsvecka (43 2014)

Härlig känsla att kunna sammafatta min träning igen. Även om det inte är några överdrivet tuffa pass, så innehåller dom skivstänger och riggen. Nöjer mig så denna veckan. Men snart måste jag göra något som är riktigt jobbigt. Kroppen behöver en genomkörare!
 
Måndag: Bike, lätt styrka och mage
Tisdag: Vila
Onsdag: Bike, styrka – Power A (pressar och pull ups), mage och rehab
Torsdag: Styrka – Power B (bänkpress och rodd) och mini-WOD
Fredag: Vila
Lördag: Styrka – Power A (pressar och pull ups), dips och rehab
Söndag: Vila
 
 

Frökex

Jag måste slå ett extra slag för dessa fantastiska frökexen. Jag hyllar allt som inte innehåller tusen olika saker bara för att det ska vara nyttigt. Det ska vara enkelt. Jag smaksätter mina med vitlök och basilika, men man kan ju välja själv vad man gillar.
 
Frökex:
2,25 deciliter hela linfrön • 4 matskedar chiafrön • 2,25 deciliter vatten • 4 matskedar pumpakärnor • flingsalt • pressad vitlök • färsk basilika
 
Blanda linfrön och chiafrön med vatten och låt stå i kylen minst en timme • Sätt ungnen på 100 grader • Rosta pumpakärnorna i en torr panna • blanda pumpakärnorna och kryddorna med chiafrön och linfröna • Bred ut på ett bakplåtspapper så tunt som möjligt utan att det blir hål (jag använde en gaffel för att trycka ut) • Strö flingsalt över kexet • Sätt in i ugnen i 1½ timme, vänd på kexet och grädda ytterligare 1 timme • Bryt i bitar och förvara i en tät glasburk
 
 

Lekplatshäng

Ibland får jag en sån där underbar känsla i kroppen när jag inser att vi har en helt egen lekplats att hänga på. Idag var vi en väl utvald skara folk som hängde hela förmiddagen i G3. Mysigt värre. Jonna satte PB. Jag började min programmering. Louise gjorde något annat. Johan och Helene övade double unders. Sara tog fram sina gamla gymnastik-skills. Gott och blandat, vilket gör det ännu mer fantastiskt. Dessutom grymt gött att äntligen komma igång med riktigt styrka, även om jag känner att jag behöver ta ut mig ordentligt snart.
 
Dagens pass:
  • 5 minuter bike
  • Rörlighet för överkropp
  • Maxning av pressar – 35 kilo
  • Pressar – 3×5 – 25 kilo
  • Pull ups-programmering:
    • Aktiva/passiva axlar 3×10, 60 sekunder vila
    • 1 strikt pull up EMOTM (every minute on the minute) i fem minuter
    • Hollow rock 1×20 reps
  • Dips programmering:
    • Dips med böjda ben 3×8
    • Triceps extensions med gummiband 1×25
  • Rehab:
    • Gående höga knän, explosivt upp på tå
    • Step up med fråntryck på lådan med vänster ben, 3×10 reps
    • Vricka på foten med gummiband som motstånd
Det var riktigt skönt att ha gått om tid och bara gå runt och göra det man ville. Och med stämningen på topp kan man inte önska sig något annat. Kanske att kunna följa med Jonnas utveckling i styrkan, det hade jag önskat mig. Kommer bli svårt att komma ikapp sen. haha. Men att hitta mina pull ups igen kommer bli trevligt, det ser jag fram emot.
 
 

Fredagsmys

Gjorde min egen variant av fredagsmyset. Räkor. Bästa. Var jättehungrig när jag kom hem, men fick för mig att jag prompt behövde frökex till. Vilket tar ett par timmar att baka, typ tre, så det var bara att snällt vänta. Men det var det värt. Frökex, färska räkor, ägg och hemmagjord romsås. Woop.
 
 

I got the power

Igår hade jag, eller min kropp framförallt, en riktigt bra dag. Var hos sjukgymnasten, som fortfarande är positivt överraskad att mitt ben blivit bättre så himla fort. Så efter lite diskussioner med henne fick jag ett go på att göra det mesta. Så länge det inte gör ont och jag tar det lugnt. Självklart får jag inte heller springa eller hoppa, det kan jag inte heller, men annars har jag inga förbjud. Jag är så jävla (ursäkta mitt språk) glad för det. Jag hade sett framför mig hur lång tid det skulle ta för mig att komma tillbaka och hur jag skulle sitta och ha skittråkigt på den där cykeln. Nej, istället ställde jag in min bestämda vilodag och gick till gymmet efter min massage (!).
 
På gymmet hittade jag Headcoach som hjälpte mig att skräddarsy ett Power-program som jag ska köra nu. Med  inslag av pull ups. Kommer bli hur bra som helst och jag behöver verkligen jobba lite på överkroppen, så det passar ju bra när jag än så länge bara får squata med stång.
 
Gårdagens pass:
  • 10 minuter bike i lugnt tempo
  • Bänkpress – 3×5 reps, 35 kilo
  • Barbell row – 3×5 reps, 25 kilo
  • Mini WOD – 5 minuter AMRAP:
    • 10 kettle bell svingar, 12 kilo
    • 10 air squats
    • 10 sit ups
  • Rehab – step up med fråntryck på lådan med vänster ben, 3×10 reps
  • 5 minuter rodd i lugnt tempo
  • Stretch – klassisk vad-stretch med rakt och böjt ben
Det var så grymt skönt att svettas lite i en mini Metcon, trots att jag inte tog i allt jag kunde och körde med en lätt kettle bell kände jag att kroppen fick jobba lite. Nu kan jag liksom träna på riktigt, även om jag inte kan göra allt. Jag är tacksam till tusen för allt jag kan göra och bara omfamnar det.
 
 

Food perfection!

Ibland är det enklaste det godaste. Jag älskar fräscha smaker och färska kryddor. Jag har gjort samma kombo som vårrullar innan, igår blev det en sallad. I'm in food heaven.
 
Vietnamesisk sallad:
Morötter • gruka • avokado • mango • lövbiff • koriander • lime • chili • sesamfrön
 
Skär morötterna och gurkan i tunna stavar • tärna mango och avokado • hacka chilin smått • stek lövbiffen lätt med salt och peppar • blanda grönsaker, mango, avokado och chili med pressad lime • rosta sesamfröna i en torr panna • servera allt med köttet, färsk koriander och toppa med sesamfröna • GOTT!
 
 

Bus-träning

Jag gick och längtade hela dagen igår för att få träna. Hade egentligen ingen direkt plan för vad jag skulle köra, bara att jag skulle göra nåt. Kom iväg tidigt från jobbet och kunde hänga på Göta i lugn och ro i två timmar. Jag fuskade dock lite och gjorde lite lätta pressar, trots att sjukgymnasten tyckte att jag skulle hålla mig borta från övningar där jag behövde stabilisera med benet. Men det är svårt, eftersom jag inte har ont kan min hjärna inte riktgt greppa varför inte. Så trotsig som jag är så gör jag det ändå.
 
Dagens pass:
  • 15 minuter bike i lugnt tempo
  • Pressar 3×5 – 20 kilo
  • Bänkpress 3×5 – 35 kilo
  • Mage – 3 varv med:
    • 10 strikta knees to elbows
    • 20 russian twists – 6 kilo
  • Rehab för benet – stå på ett ben, tåhävningar på ett ben och inåtvridningar av foten med gummiband
  • Pull ups 3×1 strikta, 3×1 excentriska, 3×3 strikta med lila gummiband
  • 10 minuter bike i lugnt tempo
Jag hade egentligen bestämt mig för att hålla mig borta från pull upsen, men blev övertalad om att det inte är några problem så länge jag bygger upp med vikter att stå på så att jag når upp ordentligt. Och helt riktigt så kände jag mig trygg nog med det, då att ramla ner var det jag var rädd för eftersom jag inte kan ta emot med mitt vänsterben. Dom excentriska gjorde jag genom att hoppa med mitt högerben, så det var inga problem det heller. Nu köttar vi pull ups helt enketl! Som sagt, inget monsterpass på något sätt, men oj vad jag är lycklig över att kunna göra så pass mycket redan nu. Happy happy.
 
 

Veckans inspiration

Mat mat mat. Jag tänker en hel del på mat … Ni minns det här, mm, mer än halvvägs nu iallafall.
 
/ Bilder /
 

Laxbiffar

Det delas massor av recept i vår lilla Facebook-grupp för kost-utmaningen. Dessa biffar är ett av dom. Riktigt goda och en kul variantion till dom vanliga stekta laxfiléerna. Sjukt lätta att göra också. Jag valde att servera med ärtmos (gröna ärtor, creme fraishe, citron och vitlök) och knaperstekt bacon till. Tummen upp!
 
Laxbiffar:
Lax • ägg • kryddor (salt, peppar, chili, dill)
 
Dela laxen i mindre bitar • blanda i ägg och kryddor • mixa till en smet • forma biffar • stek • klart!
 
 

Super-duper-mega-über-lycklig

Visst jag har längtat efter att få röra på mig. Men att det skulle kännas så här fantastiskt skönt trodde jag inte. Jag var bara ett stort leedende under dom nästan tre (!) timmar jag var på gymmet idag.
 
Jag tog bort mina stygn idag, vilket alltså betyder att jag äntligen får börja svettas och röra på mig. Jag behövde ladda en stund innan jag ens vågade, har blivit så van att vara där utan att var med liksom. Men nu fick jag ju. Satte mig lite försiktigt på cykeln och började trampa. Var lite stelt i början, men det var verkligen inga problem. I 40 minuter satt jag och trampade och pratade med min granne och efter ett tag blev jag faktiskt till och med lite svettig. Den känslan. Sen la jag till lite annat och hoppas på lite träningsvärk imorgon.
 
Dagens:
  • 40 minuter bike i lugnt tempo utan armar
  • Bänkpress 3×5 reps (30, 35, 40 kilo)
  • Mage – 3 varv med:
    • 10 Ab-slide med stång
    • 10 sit ups
    • 20 russian twists med medicinboll 6 kilo
Ett lugnt och fint pass alltså. Flängde lite i riggen också, för att testa om det sitter. Men efter nästan fyra veckor har jag tappat dom där sexiga förhårdnaderna på händerna och jag måste börja bygga upp dom igen, så det var inte jätteskönt. Resten av tiden hängde jag bara. Peppade mina fina vänner och såg Karin sätta inte mindre än två nya PB. Grymma kvinna! Att det är mitt andra hem är ingen underdrift.
 
/ En glad jag och bakom kulisserna på bästa gruppfotot på länge /
 

Toughest

Igår var det galna loppet Toughest i Göteborg. Jag hade massor av vänner från Göta som sprang. Grymma människor. Jag hoppade mest runt på mina kryckor och var nöjd att stå vid sidan om. Det var mysigt och jag är alltid lika stolt över att tillhöra Göta, lätt gänget med bäst stämning och sammanhållning var vi än är. Skulle tro att det var närmare 40 Göta-people som värmde upp tillsammans i ledning av Headcoach. En fröjd för ögat.
 
Efter loppet tog Theres med oss till en pizzeria. Pizzeria! Under AMRAP. Jag hade en teori om att hon ville att jag och Sara skulle få ett rött kryss. Men det var fasktisk ganska lätt att välja en sallad framför pizza när det var så bra sallad att välja på. Efter det gick vi och fikade. Fikade! Vi drack varsin kopp te. Man kan säga att vi testade oss själva lite – vårt egan Toughest race? Och det gick ju bra. Två veckor done.
 
 

What would you do?

 

Fish up!

Jag älskar ju fisk. Men jag äter det allt för sällan. Iallafall annan fisk än lax. Men jag har ju en annan favorit som är grymt god och inte allt för dyr, spätta. Egentligen mammas gamla recept som jag korrigerat lite. Går snabbt att laga dessutom. Tror inte jag kan sälja in det här mer nu. Här kommer receptet.
 
Spätta med parmesan:
Färska spättafiléer • parmesanost • färsk persilja • haricot verts • rödlök • pinjenötter • kvisttomater • olivolja • salt • peppar • vitlök
 
Para ihop fiskfiléerna två och två • salta och peppra fisken • lägg på skivad parmesan och klippt persilja mellan två filéer • lägg in tomaterna i ugen med lite olivolja och flingsalt på • stek fisken, när osten börjar smälta brukar den vara klar • rosta pinjenötterna i en torr panna • stek bönor och rödlök med vitlök • servera fisk och grönsaker ihop med pinjenötterna och en skvätt pressad citron över
 
 

Mitt andra hem

Det är med lite blandade känslor jag går till Göta när jag inte kan träna. Det är jobbigt att se alla svettas och ta ut sig. Men samtidigt är det ju en sån fantastisk känsla att kliva in där. Som att komma hem.
 
Igår var jag vara där och gjorde min rehab, resten av tiden hängde jag och skrattade mest. Dom där människorna är fantastiska. Tydligen såg det dock rätt roligt ut när Sara och Therese rodde på var sin sida om mig, och jag bara satt och pratade. Men det är det som lite är tjusningen. Dock fick jag hejda mig själv när folk pratade teknik på toes to bar och double unders och jag inte kunde vara med och visa och på riktigt diskutera. Men snart så, five days to go.
 
 

Söndagsexplosion

Min söndagsmiddag blev en spännande historia. En all in one i ugnen. Det är verkligen enkelt att göra saker som sköter sig självt. Och vilken smakexplosion! Frukt och nötter i mat är en riktig hit ibland. Tummen upp.
 
All-in-one kyckling:
Kycklingfiléer • morötter • palsternacka • rödlök • olivolja • flingsalt • parmesanost • persilja • torkade aprikoser • torkade tranbär • rostade nötter • granatäpple • salt • peppar
 
Dela morötter och palsternack i lika stora bitar • klyfta rödlöken • lägg grönsakerna i en långpanna tillsammans med olivolja • salta och peppra kycklingen och lägg på plåten • toppa kycklingen med persilja och riven parmesan • när det är klart lägg över torkad frukt, nötter och granatäpple
 
 

Veckans inspiration

Det är så lite träning i både mitt liv och den här bloggen just nu att till och med jag blir uttråkad. Eller till och med, jag är uttråkad till tusen. Har träningsabstinens så att jag klättrar på väggarna. Jag jobbar i vanliga fall med allt eller inget, och hade saker varit som vanligt när jag inte kan träna så hade jag laddad upp med en sockerbuffé här hemma. Men det funkar ju inte så nu och det gör ju inte att jag blir mindre sugen på att träna. Gah! Trodde aldrig jag skulla längta efter att få cykla – i samtalstempo – så mycket som jag gör nu. Six days to go.
 
/ Bilder /
 

Kokos with a lemon twist

Mina kära vänner är så duktiga på att göra olika typer av raw-bollar eller varianter på kokosbollar som är okej att äta under AMRAP30. Det vill säga att dom framförallt är gluten- och sockerfria. Jag kände mig lite motiverad att bidra trots att jag egentligen inte är så bra på det här med bakning och egentligen är emot att hitta saker som ersätter kakor och godis. Brukar ha inställningen att om man ska äta så kan man lika väl äta the real deal. Men det finns undantag, framförallt när man lyckas hitta saker som faktiskt är goda precis som dom är.
 
Något som inte behöver varken mjöl eller socker är kokostoppar. Sjukt enkelt och gott. Byter man smöret mot kokosolja blir det dessutom paleo. Och jag som egentligen inte kan baka är riktigt nöjd med resultatet.
 
Kokostoppar:
25 gram smör • 100 gram kokos • 1 ägg • lite honung • vaniljpulver • pressad citron • rivet citronskal
 
Sätt ugnen på 175 grader • smält smöret • vispa ägg, citron, vanlijpulver och hunung • blanda ner smöret och kokosen • låt stå i rumstemperatur en stund • forma topparna och placera på bakplåtspapper • in i ugnen i 10–15 minuter • perfekt mellanmål!
 
 
 

Kräft-kväll

Jag och min teamie Sara bestämde oss för att spendera lördag nummer ett under AMRAP30 tillsammans, för att äta god mat och se till att vi inte gav vika för lördagsgodiset. Mycket bra plan får jag säga. Också väldigt trevligt. Kräftor med frökek och hemmagjord aioli (som iofs inte alls blev bra). Efterrätten blev en fruktsallad på kiwi, granatäpple och lime med en klick grädde. Med lite tanke kan man äta en god middag utan både gluten, socker och alkohol. Just saying.
 
 

Rehab-resan har börjat

En dryg vecka sen operationen och jag har fått dom första rehab-övningarna av min sjukgymnast. Det är inte direkt party i mitt träningsliv närmsta tiden, men det är en början. Känslan att ta på sig träningskläder var iallafall helt fantastisk. Och att kliva, eller hoppa à la kryckor, in på gymmet. Kärlek! ♥
 
Nu gäller det att vircka och vrida foten fram och tillbaka, upp och ner typ hundra gånger om dagen. Men om en dryg vecka får jag iallafall sätta mig på cykeln. Jag glädjs åt det lilla i mitt lilla liv.
 
 

Pizza-night

Fredagsmys och AMRAP 30 går in på sin första helg. Det gäller att fortsätta leva normalt, minus det där onödiga. Den här pizzan är dessutom dundergod och botten sådär krispig som man vill ha den. Att det är svårt att få till bra bilder såhär när det är mörkt ute är ju en annan sak. Men att få kniven att ligga rakt hade jag ändå kunnat lyckas med.
 
Pizza:
1½ deciliter havregryn • 1 äggvita • 1 matsked kvarg • vitlök • salt • peppar • krossade tomater • olivolja • färsk basilika • bacon • rödlök • gul paprika • tomat • färsk spenat • chèvreost • pinjenötter
 
Mixa havregrynet till mjöl • blanda mjölet med äggvita, kvarg, vitlök, salt och peppar • kvala ut på ett bakplåtspapper och in i ugnen på typ 200 grader i cirka 10 minuter • ta ut och låt svalna lite på ett galler, så blir den inte så degig • blanda krossade tomater, pressad vitlök, lite olivolja, salt, peppar och färsk hackad basilika och koka upp, låt sedan puttra en stund • bre på tomatsåsen, lägg på bacon, rödlök, paprika, tomat, spenat och toppa med klickar av chèvreosten och pinjenötterna • in i ugnen tills allt fått fin färg, cirka 15 minuter • servera gärna med färsk basilika på toppen • top notch!
 
 

Magisk vitlökspotatis

Okej, sorry för att det här har förvandlats till en blogg med endast mat, men det är det mitt liv består av just nu. haha. Dagarna i ända tänker jag på mat. När var och vad jag ska äta. Dessutom peppar, inspirerar och klagar vi i gruppen typ hela dagarna så det är svårt att göra annat. Men vi ska klara den här utmaningen tillsammans och på vägen kan man ju äta god mat. Och sen så kan jag ju inte träna heller.
 
Jag kom idag på att jag inte gett mig själv förbjud mot att äta kolhydrater, än, så passade därför på att laga något jag egentligen aldrig lagar själv, potatis. Ugnsrostad vitlökspotatis för att vara exakt. Helt magiskt gott. Och tillsammans med en örtcreme som är en utveckling av parmesancremen här om dagen. På riktigt bland det godaste jag ätit på riktigt länge.
 
Vitlökspotatis:
Potatis • olivolja • flingsalt • vitlök • babyspenat • färsk basilika
 
Dela potatisen i tjocka skivor • lägg i en ugnssäker form tillsammans med olivolja och flingsalt • hacka vitlök och strö över potatisen • in i ugnen tills potatisen är mjuk • blanda tillsammans med babyspenat och färsk basilika • servera med grillad kyckling och örtcreme
 
Örtcreme:
Creme fraishe • färska örter (t.ex. dill, persilja och krasse) • parmesan • salt • peppar
 
Klipp i örterna i creme fraichen och blanda • riv i lite parmesan • smaka av med salt och peppar • magi!
 
 

Bönsallad with crunch

Tror jag hittat en ny favoritsallad. Så himla gott. Lite oväntat gott till och med. Så jäkla lätt dessutom. Dom som känner mig vet att jag inte är något fan av gröna tråkiga blad á la sallad. Därför passar detta mig perfekt.
 
Bönsallad med parmesancreme:
Sojabönor • babyspenat • hasselnötter • parmesan • bacon • creme fraiche • salt • peppar • olivolja • vitlök • citron
 
Tina frysta bönor eller koka upp färska • rosta hasselnötterna i en torr panna • stek baconen • blanda ihop olja, citron, vitlök, salt och peppar • blanda ihop creme fraishe med riven parmesan och smaka av med salt och peppar • varva bönor, babyspenat, bitar av parmesan, hasselnötter och oljan • toppa med baconen och parmesancremen • enjoy!
 
 

Veckans inspiration

Dagarna utan träning går. Jag kämpar med att inte bli avundsjuk på alla mina vänner som gör framsteg efter framsteg. Jag glädjs självklart med dom, men vill ju också lyfta tungt och springa fort. Jag tycker att det finns massor jag kan göra, men innan såret har läkt så får jag inte svettas, så då är det svårt. Så länge fortsätter jag med mina positiva tankar så gott det går.
 
/ Bilder /
 

Grönsakssushi

Jag bestämde mig för att vara hemma från jobbet en extra dag. Jag hade sovit dåligt och kände mig trött, så jag vilade helt enkelt upp mig en dag till. Det gjorde ju att jag kunde fokusera hela dagen på vad jag skulle äta och få en bra start på utmaningen.
 
Jag stötte på en bild på Tumblr som såg helt fantastisk ut, egentligen en vegitarisk variant av dom där Vietnamesiska vårrullarna. Men jag gjorde om lite och virade in dom i salladsblad istället för rispapper. Dom fastnade ju dock inte riktigt, så om någon har ett tips på hur man skulle kunna göra, hit me.
 
Grönsakssushi:
Morötter • gurka • avokado • mango • färsk chili • lime • romansallad
 
Skär grönsakerna i lika stora stavar • skär av ena halvan av ett romanblad, så att det hårda i mitten av bladet inte kommer med • lägg grönsakerna i lager på ena halvan av salladsbladet och rulla så hårt som möjligt • skär av dom ojämna ändarna och dela på mitten • servera med en liten skvätt soja och ät med pinnar
 
 

Rostbiff med apelsintouch

Förberedelse är a och o för att min AMRAP 30 ska gå som jag vill. Min första måltid är söndagsmiddagen som blir måndagens lunch. Jag gillar att ha bra protein färdigt och sen variera tillbehören, därför gjorde jag en ekologisk rostbiff som gör att jag har kött hela vecka. Typ.
 
Första varianten blev rostbiff med ungsrostade rotfrukter och apelsinaioli. Det blev väldigt bra och smakerna funkade perfekt ihop. Bra första matlåda.
 
Rostbiff:
Rostbiff • salt • peppar • chilipulver • vitlök • smör
 
Krydda rostbiffen med salt, peppar och chilipulver • stek rostbiffen i vitlök och smör tills den fått fin färg • stick i en ugnstermometer och ställ in i ugnen på cirka 100 grader tills rostbiffen har en innetemperatur på 55 grader • ta ut och låt vila 10–15 minuter innan den skärs upp
 
Ugnsrostade rotfrukter:
Morötter • palsternacka • rödlök • olivolja • vitlök • salt • peppar • babyspenat
 
Dela rotfrukterna i lika storlek och lägg på en plåt • blanda olivolja, salt, peppar har pressad vitlök • häll oljan över rotfrukterna och blanda • in i ugnen tills dom är mjuka • ta ut och blanda med färsk babyspenat
 
Apelsinaioli:
En äggula • en deciliter olja • citron • vitlök • salt • apelsinskal
 
Vispa en äggula och lite citronsaft • droppa sakta i oljan och vispa samtidigt • blanda i vitlök, smaka av med salt och apelsinskal • låt stå kallt en stund
 
 
 

AMRAP 30 – Special edition

Så för att jag ska ha något att fokusera på närmsta tiden, när jag inte kan träna som jag brukar, har jag dragit igång en matutmaning tillsammans med ett gäng vänner från gymmet. Hela boxen körde en liknande utmaning i våras, där Headcoach satte relerna. Denna gången bestämmer var och en sina egna regler för att få det till en så hållbar rutin som möjligt och använder dessa 30 dagar som en slags omstart.
 
Utmaningen gå helt enkelt ut på att man två och två stöttar varandra och utmanar dom andra paren. För varje dag som man ätit enligt sina egna uppsatta regler får man ett poäng. Skulle min teamie ätit som hon ska, medans jag har ätit något som inte är okej så får inte hon heller något poäng. På så sätt kan man alltid tänka en extra gång på sin kompis innan man stoppar något i munnen (eller i mitt fall vill hoppa över en måltid), och det kanske hjälper en att stå emot. Dessutom har vi en facebook-grupp där vi kan stötta, hjälpa och tipsa varandra under denna period, så även om vi »tävlar« mot varandra så gör vi det tillsammans, i sann CrossFit-anda.
 
Nu är det inte så seriöst som det kanske låter och alla gör det för att dom vill. Vi tränar alla så pass mycket att vi vill ha ut maximalt av våran träning och är medvetna att sista biten alltid sitter i kosten. Så vi kickstartar helt enkelt tränings-hösten med extra bra kost.
 
Jag är riktigt taggad för att börja laga massor av nyttig och god mat. Mitt största problem just nu är dock att jag inte äter tillräckligt. Jag har blivit expert på att hoppa över måltider och kan ibland gå en hel dag med att bara ätit lunch. Det håller inte, så jag måste ta tag i mig själv och nu när jag verkligen har tid över att stå framför spisen så har jag inga ursäkter.
 
30 dagars utmaning börjar imorgon 6 oktober och håller på fram till tisdag 4 november. Nu kör vi!
 
FYI. AMRAP 30 = As many rights as possible in 30 days
 
 

The surgery

Nu är det gjort. Operationen. I torsdags morse begav jag mig till Citysjukhuset +7 här i Göteborg, för att få min benhinna fixad. Läkaren, Sten Björnum, är specialist inom ortopedi och idrottsskador, och är samma läkare som opererade mig för tio år sen. Allt gick ganska fort. Jag klev in vid tio och var hemma igen tre timmar senare. Själva operationen tog bara en halvtimme.
 
Konkret så har dom skrapat bort en del av benhinnan som var inflammerad, dessutom har dom lossat och tagit bort en strip av hinnan som går runt muskeln och senan på insidan av smalbenet. Det första jag sa när jag vaknade från narkosen var att det gjorde ont. Det gjorde det. Väldigt ont. Dessutom var jag grymt groggy och trött. Det visade sig också att jag inte tålde tabletten som jag fick som smärtstillande, utan jag mådde otroligt illa och behövde spy när jag kom hem. Men efter lite mat och massa extra sömn kändes det bättre. Jag kunde dessutom sova bättre än jag trodde under natten sen, trots benet i högläge.
 
När jag vaknade idag kändes allt redan bättre. Benet värker inte alls lika mycket när jag inte rör mig, jag kan halta runt utan kryckor och kan gå hyfsat normalt med hjälp av kryckorna. Jag är dock fortfarande väldigt trött och mår bäst när jag ligger ner, men blir nog lite bättre för varje dag som går. Det här blir bra till slut. Jag är positiv.
 
Jag också tacksam som få för alla fantastiska människor jag har omkring mig. Tack tack tack för alla hälsningar på sms, facebook och instragram. So much love! ♥
 
 

RSS 2.0